Beer Can Chicken

Ingredienten:
 

Mosterdpoeder 1 tl
Uienpoeder 1 tl
Paprikapoeder 1 tl
Zeezout 1 tl
Knoflookpoeder 1/2 tl
Korianderpoeder (Ketoembar) 1/2 tl
Komijnpoeder 1/2 tl
Vers gemalen zwate peper 1/2 tl
Kip 1 st, 1,5 – 2 kg
Olijfolie 2 tl
Bierblik 1/2 ltr
Rookhout Zoveel als nodig

Bereidingswijze:
Mix in een bakje alle ingredienten voor de rub. Haal het overtollige vet van de kip en was en droog haar af met keukenrol. Wrijf de kip aan de binnen-, en buitenkant in met de olie en daarna met de rub. Laat minimaal een uur intrekken. Open het bierblikje en gooi de helft eruit (als je snippers gebruikt om te roken dan kan je die een uurtje in dit bier weken, bij blokken heeft dat geen zin).

Steek de kolen aan, maak aan 2 kanten van de barbeque een hoopje kolen, plaats een lekbak in het midden. (ik hou de bbq op zo’n 375 F/190 C). Je kunt aluminium lekbakjes gebruiken maar die zijn vaak aan de prijs, je kunt als alternatief bij de diverse winkels aluminium salade schalen kopen. Als je hier de randen van omvouwt passen ze perfect en ze zijn vaak aanzienlijk goedkoper.

Zet de kip op het bierblik. Leg het rookhout op de kolen en plaats als je rook ziet de kip in het midden van de barbecue en doe deksel erop.

Als het sap dat uit de kip loopt helder is en de temperatuur in de borst 170 F/76 C en in de dijen 180 F/82 C is dan is de kip gaar, bij kippen van 2 kilo duurt dat ongeveer 1 uur en een kwartier. Mocht de kip te snel bruin worden dan kun je haar altijd lichtjes afdekken met aluminium folie. Laat de kip 10 minuten rusten en haal haar van het blik af, snijd met een mes of knip met de wildschaar in stukken.

Opmerking:
In plaats van bier kan je ook een blikje cola gebruiken.
Twee kippen van 2 kilo het stuk is trouwens genoeg voor acht personen.