Bapao

Ingredienten Deeg:

Bloem 375 gr
Lauw Water 175 gr
Suiker 1 el
Olie (neutraal) 2 el
Zout snufje
Gedroogde Gist  10 gr

Ingredienten Vulling:

Gehakt (kip of hoh) 400 gr
Ui, gesnipperd 1 st
Hoisinsaus 2 el
Sojasaus 2 el
Oestersaus 2 el
Honing  2 el
Mirin  1 el
Chinese vijfkruidenpoeder  1/2 tl

Bereidingswijze:
Los de gist op in het lauwwarme water. Voeg de suiker en neutrale olie toe. Meng het gist mengsel door de bloem met een vork, totdat al het vocht is opgenomen. Kneed hierna een aantal minuten tot een glad geheel. Wanneer je met een vinger een beetje in het deeg duwt en deze licht terug veert, is het deeg goed gekneed. Vorm een bol en laat dit afgedekt in een ruime kom voor een uurtje rijzen.

Rul het gehakt fijn en gaar in een beetje olie. Bak de ui, knoflook en bosui mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe, laat even mee bakken totdat het meeste vocht is verdampt. Laat daarna afkoelen.

Bekleed de stoommand met bakpapier. Kneed het gerezen deeg even goed door en maak er 16 gelijke bolletjes van. Rol de balletjes uit tot dunne rondjes. Doe 1 tot 2 eetlepels van de vulling op het midden van het deeg. Hou ongeveer 2,5 cm van de rand vrij. De vulling mag een beetje opgehoopt. Vouw de randen van het lapje dicht.

Leg de bapao op een stukje bakpapier en laat zo’n 20 minuten rusten. Stoom de bapao voor 20 minuten in een stoommandje. Hou voldoende ruimte tussen de bapao, want ze worden ietsje groter. Laat de bapao een beetje afkoelen en serveer ze eventueel met een beetje chilisaus.

Opmerking:
Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze ook prima invriezen. Opwarmen kan in de stomer of in de magnetron. Uiteraard kun je van harte lust met de vulling variëren. Bijvoorbeeld een lekkere kipsaté vulling.