Nr 148; Foe Yong Hai met Kip in zoetzure saus

Ingredienten Omelet:

Eieren 8 st
Kipfilet 100 gr
Ui, halve ringen 1/2 st
Champignons, dunne plakken 50 gr
Taugé 50 gr
Wortel, jullienne 50 gr
Geroosterde paprika, uit pot 1 st
Prei, dunne ringen 70 gr
Suiker 2 tl
Knoflook, geperst 1 teen
Zonnebloemolie 1 el
Zout & Peper naar smaak

Ingredienten Saus:

Ui, halve ringen 1/2 st
Tomatensaus uit blik 200 ml
Tomatenketchup 200 ml
Water 200 ml
Natuurazijn 50 ml
Suiker 4 el
Sesamolie 1/2 tl
Zonnebloemolie 1 el
Maizena 1/2 el
Knoflook, geperst 1 teen
Zout Naar smaak
Zwarte peper Naar smaak

Bereidingswijze:
Begin met het maken van de saus: bak de ui en de knoflook een paar minuten in 1 eetlepel zonnebloemolie totdat de ui zacht is, maar niet bruin. Voeg de tomatensaus uit blik, ketchup, water en azijn toe. Breng het zachtjes aan de kook en laat het 4 minuten zachtjes pruttelen. Pak een zeef en een schone kom en zeef de saus hierboven, je houdt een hele dunne saus over. Doe de gezeefde saus terug in de pan en voeg de suiker en de sesamolie toe. Meng de maizena in een klein kommetje met wat saus uit de pan tot een glad papje. Voeg dit toe aan de saus en roer goed door. Zet de pan op een laag vuur om de saus warm te houden.

Maak de omelet: klop de eieren samen met de suiker en het zout en peper los in een grote kom. Voeg alle groenten en kip toe en meng goed door elkaar met een spatel. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan op middellaag vuur en giet hierin het eimengsel. Bak de omelet op een laag vuur tot hij aan de bovenkant gestold is. Draai hem om met behulp van een bord en bak de andere kant ook op laag vuur tot hij stevig is. Serveer de omelet met de saus en rijst of nasi.

Opmerking:
Uiteraard kun je de kip ook weglaten voor een vegetarische variatie. Of vervangen door garnalen.