Gerookte Makreel

Ingredienten:

Makreel
Zout
Water
Beuken rooksnippers
Eventueel eiken rookmot

Voorbereiding:
Maak een zoutoplossing van het zout en water volgens de tabel.
die te vinden is onder “Algemeen Roken”.
Leg de makreel hier in en laat ze de voorgeschreven tijd in de oplossing liggen.
Zorg ervoor dat ze goed ondergedompeld zijn. En roer ze regelmatig om.
Haal ze daarna uit de het water en spoel ze goed af met water.
Droog ze goed af met een theedoek o.i.d.
Laat ze dan goed drogen alvorens ze te gaan roken.

Het beste kan je dit een dag (of anders een paar uur) van te voren doen.

Roken:
Leg de makreel op een rek of hang ze op in de rookoven.
Laat de deur op een kier en zet alle schuiven volledig open.
Vul de houtlade voor driekwart met de beuken houtsnippers.
Steek deze in de fik en schuif de houtlade in de rookoven.
Droog de makreel op 50 ºC in ongeveer 30 minuten.
Breng dan de temperatuur naar 60 ºC en rook de makreel in 90 minuten gaar.
Vul de houtlade tussendoor met nieuwe houtsnippers indien dit nodig is.
Als de makreel gaargerookt zijn,strooi dan een hand of twee eiken rookmot op het vuur.
Laat een klein gedeelte van de aslade vrij anders zal het vuur te snel doven en de temperatuur te snel dalen.
Door de rookmot zal de oven flink gaan roken en de mot geeft een lekkere stevige rooksmaak aan de makreel.
De temperatuur mag in dit stadium wel wat lager zijn (45 a 60 ºC.
Na ongeveer 60 minuten is de makreel klaar en kunnen ze uit de oven worden gehaald.

Opmerking:
Je kan het zout ook mengen met andere kruiden zoals pepers, knoflook, chili flakes, etc.
In plaats van makreel kan je ook forel gebruiken.