Roken

Algemeen

Altijd eerst drogen met de deur op een flinke kier en de ventilatie helemaal open.
Tijdens het roken de deur af en toe openen om wat rook te laten ontsnappen.
Anders loop je kans dat je producten zuur worden.

Zouttabel (visfilet of opengesneden vis)

Pekeltijd in uren bij een zoutconcentratie van:

Dikte 50 g/l 75 g/l 100 g/l 125 g/l
3 cm 5 uur 2.30 uur 1.15 uur 0.55 uur
3.5 cm 5.20 uur 2.40 uur 1.25 uur 1.05 uur
4 cm 5.38 uur 2.48 uur 1.34 uur 1.15 uur
4.5 cm 5.56 uur 2.58 uur 1.43 uur 1.24 uur
5 cm 6.15 uur 3.08 uur 1.53 uur 1.34 uur

Zouttabel (hele vis)

Pekeltijd in uren bij een zoutconcentratie van:

3.5 cm8.5 uur4.15 uur2.15 uur1.45 uur

Dikte 50 g/l 75 g/l 100 g/l 125 g/l
3 cm 8 uur 4 uur 2 uur 1.30 uur
4 cm 9 uur 4.30 uur 2.30 uur 2 uur
4.5 cm 9.30 uur 4.45 uur 2.45 uur 2.15 uur
5 cm 10 uur 5 uur 3 uur 2.30 uur

Houtsoorten

Appel
Klein beetje zoet, volle fruitige rooksmaak. Geschikt voor rund, gevogelte, wild en varkensvlees (vooral ham).

Druivenhout
Aromatische smaak, gelijk aan fruit houtsoorten. Geschikt voor de meeste vleessoorten.

Eikenhout
Zware rooksmaak (meest populaire houtsoort). Geschikt voor rood vlees, varken, vis, en wild

Elzenhout
Erg lekker, een beetje zoete rooksmaak. Geschikt voor vis, varken, gevogelte.

Esdoorn
Milde, beetje zoete rooksmaak. Geschikt voor varken, gevogelte, kaas en groenten.

Kersenhout
Klein beetje zoet, fruitige rooksmaak. Geschikt voor alle vleessoorten.

Moerbei
Zoete rooksmaak die aan appel doet denken. Geschikt voor rund, gevogelte, wild en varkensvlees (vooral ham).

Notehout
Pikante bacon-achtige rooksmaak. Geschikt voor al het roken.

Pecan
Vergelijkbaar met Notehout, maar niet zo sterk. Ook de doppen zijn te gebruiken. Geschikt voor de meeste vleessoorten.

Peer
Beetje zoete houtachtige smaak. Gevogelte, wild en varken.

Perzik
Beetje zoete houtachtige smaak. Geschikt voor de meeste vleessoorten.

Pruim
De smaak is milder en zoeter dan notenhout. Geschikt voor de meeste vleessoorten.

Walnoot
Zeer zware rooksmaak, wordt meestal gemixed met andere houtsoorten zoals pecan of appel. Kan bitter smaken als hij alleen gebruikt wordt. Geschikt voor rood vlees en wild.

Opmerking:

Het hout is met aansteker of lucifers soms erg lastig aan te krijgen.
Een kleine gasbrander is dan echt een uitkomst. Kijk wel uit met vuur.
Door de hitte zou kleding (zoals fleece e.d.) erg makkelijk vlam kunnen vatten.
Waarschijnlijk ten overvloede deze laatste tip; roken doe je altijd buiten!