Algemeen

Vaktermen

Pliceren: Het ontdoen van het vel, bv. bij tomaten
Myoteren: Ontzuren, van bijvoorbeeld tomatenpuree

Diverse

Maten

2 tl = 1 kl
5 tl = 1 el
2,5 kl = 1 el
12 el = 1 kopje
1 el = 10 cc
1 kopje = 125 cc

tl = theelepel
kl = koffielepel
el = eetlepel
kopje = koffiekopje

Ovenstanden

Drogen = 50 graden Celcius
Lauw = 100 – 125 graden Celcius
Matig = 125 – 175 graden Celcius
Warm = 175 – 200 graden Celcius
Zeer warm = 200 – 225 graden Celcius
Vrij heet = 225 – 250 graden Celcius
Heet = 250 – 275 graden Celcius
Zeer heet = 275 – 300 graden Celcius

Bakmethoden

Blue – Raw = Rauw van binnen wel warm, voelt bij induwen zacht aan (2 min.).
Saignant – Rare = Bloederig van binnen, voelt bij induwen elastiesch aan (4 min.).
A point – Medium = Half doorbakken, voelt bij induwen stevig aan (6-8 min.).
Bien cuit – Well done = Doorbakken, voelt bij induwen hard aan (10 min.).

Dutch Oven

Ovens

Maat 8″ 10″ 12″ 12″ Deep 14″
20 cm 25 cm 32 cm 32 cm 35 cm
Capaciteit 2 quarts 4 quarts 6 quarts 8 quarts 8 quarts
Hoofdgerecht 2-6 4-12 6-18 8-24 8-24
Bijgerecht 8-10 16-20 24-30 32-40 32-40

Produktinformatie

Tasso Ham: Tasso is een sterk gekruide hamsoort. Tasso kan vervangen worden door een andere gerookte ham. Wel moet dan Cayennepeper en paprikapoeder worden toegevoegd om de pittige smaak van de Tasso ham te verkrijgen.

Andouille: Andouille is een sterk gekruide worstsoortvan gerookt varkensvlees. Deze worst kan vervangen worden door Poolse Kielbasa. Of een andere gerookte worstsoort van varkensvlees. Wel moet dan Cayennepeper en paprikapoeder worden toegevoegd om de pittige smaak van de Andouilleworst te verkrijgen.

Baking Soda: Baking Soda is een heel fijn wit poeder dat voornamelijk als rijsmiddel wordt gebruikt tijdens het bakken omdat het zuren kan binden en er een chemische reactie ontstaat. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. De koolzuur zorgt ervoor dat deeg gaat rijzen.