Gistdeeg

Ingredienten:

Bloem 250 gr
Boter 20 gr
Melk 1.2 dl
Suiker 20 gr
Gist 15 gr
Zout 1 mespuntje

Bereidingswijze:
Zeef de bloem en leg ze in een bergje op de werkbank. Maak er in het midden een kuiltje in.
Verwarm de melk tot lauwwarm, en week de gist in een gedeelte hiervan. Voeg dit bij de bloem
evenals de boter en suiker en de rest van de melk. Kneed er een deeg van. Geef er het zout bij
en kneed dit er nog door. Kneed het deeg goed tot het volkomen glad is. Laat het dan afgedekt
een half uur rijzen. Kneed het opnieuw en rol het deeg uit zodat het in de vlaaivorm past.
Bestrijk een vlaaivorm met boter, leg er het deeg in en prik de bodem op veel plaatsen in.
Rol met de deegroller het deeg weg dat over de rand van de vorm hangt. Laat het nu weer in
de vorm een half uur rijzen. Het is nu gereed om gevuld en gebakken te worden.

Opmerking:
U kunt allerlei vullingen gebruiken. Bijvoorbeeld banketbakkersroom, fruit of
een combinatie van beiden. Laat uw fantasie de vrije loop.