Melkbrood

Ingredienten:

Bloem600 gr
Gist8 gr
Zout12 gr
Zonnebloemolie35 gr
Suiker15 gr
Volle Melk160 gr
Water150 gr
Ei1 st

Bereiding deeg:
Verwarm het water en de melk tot lauwwarm. Doe de bloem, gist en suiker in de kom van de standmixer. Voeg de olie, het ei en het water/melkmengsel toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

1e Rijs:

Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 45 – 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik). Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht. Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

2e Rijs

Dek het deeg af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Bakken

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC. Bak het brood 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog 20 – 25 minuten gaar en bruin (totale baktijd 35 – 40 minuten). Stort het brood direct op een rooster en laat het helemaal afkoelen voordat je het gaat snijden.