Gerookte Kip

Ingredienten:

Kipfilet
Zout
Water
Beuken rooksnippers
Eventueel eiken rookmot

Voorbereiding:
Maak een zoutoplossing van het zout en water volgens de tabel.
die te vinden is onder “Algemeen Roken”.
Leg de kipfilets hier in en laat ze de voorgeschreven tijd in de oplossing liggen.
Zorg ervoor dat ze goed ondergedompeld zijn. En roer ze regelmatig om.
Haal ze daarna uit de het water en spoel ze goed af met water.
Droog ze goed af met een theedoek o.i.d.
Laat ze dan goed drogen alvorens ze te gaan roken.

Het beste kan je dit een dag (of anders een paar uur) van te voren doen.

Roken:
Leg de kipfilet op een rek of hang ze op in de rookoven.
Laat de deur op een kier en zet alle schuiven volledig open.
Droog de kipfilet op 40 ºC.
Vul de houtlade voor driekwart met de beuken houtsnippers.
Steek deze in de fik en schuif de houtlade in de rookoven.
Breng de temperatuur naar 80 ºC en houdt hem tussen de
80 en 100 ºC. Vul de houtlade tussendoor met nieuwe
houtsnippers indien dit nodig is. Als de kipfilets gaargerookt zijn,
en dat is ongeveer na een 60 minuten strooi dan een hand of twee
eiken rookmot op het vuur. Laat een klein gedeelte van de aslade
vrij anders zal het vuur te snel doven en de temperatuur te snel dalen.
Door de rookmot zal de oven flink gaan roken en de eiken mot geeft
een lekkere stevige rooksmaak aan de kipfilets. De temperatuur mag
in dit stadium wel wat lager zijn (45 a 60 ºC. Na ongeveer 60 minuten
zijn de kipfilets klaar en kunnen ze uit de oven worden gehaald.

Opmerking:
Je kan het zout ook mengen met andere kruiden zoals pepers, knoflook, chili flakes, etc.