Speculaas

Ingredienten:

Boter 225 gr
Gele basterdsuiker, donker 300 gr
Zeeuwse bloem 500 gr
Speculaaskruiden 30 gr
Karnemelk 50 gr
Bakpoeder 20 gr
Zout 5 gr

Bereidingswijze:
De boter met de suiker en het zout romig roeren, en de melk erdoor roeren. De bloem, speculaaskruiden en bakpoeder toevoegen en tot een samenhangend deeg kneden. Doe het deeg in plastic folie. Het deeg een paar dagen in de koelkast laten rusten. Vorm er speculaasjes van en bak in ongeveer 30 minuten gaar op 150 graden. Uit de oven de koekjes op een rooster laten afkoelen.

Opmerking:
Wanneer u een speculaasplank gebruikt zult u deze eerst moeten bestuiven met bloem, daarna er het speculaasdeeg in drukken en dit op de plank horizontaal met een scherp mes afsnijden. Daarna met een klap de plank keren op het aanrecht en de pop of koekjes overbrengen op een bakplaat. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrooi de bakplaat met de gesnipperde amandelen en zet deze 10 minuten in een oven op 160 gr. Laat dit afkoelen en leg hier de speculaasjes op. Daarna afbakken.

Voor een pop of een brok 9% meer bloem toevoegen. Evt een paar druppels water.